Praktische info
We beginnen steeds stipt met kaasmaken.
(12u30 basisworkshop, 12u voor de vervolgworkshops) Dus zorg dat je echt op het afgesproken uur ter plaatse bent. "Schoonverdiep" is op een boogscheut van het station van Heverlee, en vlakbij de afrit van de E40 in Haasrode. Zowel met de wagen als openbaar vervoer zijn we makkelijk bereikbaar.
Ons adres?
Groenstraat 106 te 3001 Heverlee, dakverdieping. tel: 0495 565 065
We zitten in een oud fabriekje, pal op het kruispunt
van de Groenstraat en de Hertogstraat in Heverlee. Met een
beetje geluk kan je parkeren in de parkeergarage onderin het
gebouw. Anders op het marktplein vlakbij, of in de omliggende straten. In het gebouw niet aanbellen aan de lift, kom
dadelijk naar boven. Dat kan zowel met de groene lift (tot op de tweede verdieping) of via de trap. We
zitten op de derde verdieping In het gebouw
Wat neem je mee?
Jezelf, je goed humeur, Het aantal doosjes dat in de workshopbeschrijving staat (tupperware, roomijs, margarine, take-away, ...) om de kaas mee naar
huis te nemen en eventueel een keukenschort. De doosjes moeten
goed afsluiten, en minstens 13 cm diameter hebben en 10 cm hoog
zijn. Alle keukenmateriaal is ter plaatse aanwezig.
Hoe verloopt de workshop?
- verwelkoming met een aperitief
- korte uitleg van het kaasmaakproces
- opwarmen
melk
- verzuring met ferment / melkzuurcultuur en verder
opwarmen
- stremsel toevoegen
- stremmen (45" minuten) ideaal als pauze,
ik geef hier nog extra theorie + degustatie
- snijden van de wrongel en roeren
- wei aftappen
- wassen van de wrongel
indien het receptuur dat vraagt
- wrongel in vormen steken
- persen, verscheidene malen keren
- ontvormen
Pekelen en afrijpen gebeurt thuis.
- met de resterende wei wordt ook nog Ricotta
gemaakt
Nadien ruimen we samen op en wassen we de grote
ketels en het materiaal af. Kleiner materiaal kan in de vaatwasser en hoeft
niet afgewassen te worden.
Materiaal nodig?
Indien gewenst kan er na de workshop
kaasmaakmateriaal worden aangekocht.. Betaling kan cash, met, bancontact of creditcard.